Vasluienii bolnavi de cancer, obligați să facă naveta la Iași pentru a-și primi tratamentul

Sursa: Vasluienii bolnavi de cancer, obligați să facă naveta la Iași pentru a-și primi tratamentul Est News – Cel mai citit ziar din Vaslui

de Marian MOCANU

În urma demisiei singurului medic specialist oncolog, Cristina Pârău, secția de oncologie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui a fost închisă. În aceste condiții, bolnavii de cancer din județ vor fi obligați, pentru tratamente și investigații, să facă naveta la Institutul Oncologic din Iași, cu un microbuz care va fi pus la dispoziție de spitalul vasluian. Actualmente, la SJU Vaslui mai profesează un medic specialist cu jumătate de normă și doi doi medici rezidenți, în condițiile în care ar fi nevoie de patru medici specialiști, pentru a deservi cei 3.000 de bolnavi de cancer arondați spitalului vasluian. La concursul organizat la începutul acestui an nu s-a înscris nici un medic oncolog!

La începutul acestei săptămâni, doctorița Cristina Pârău, singurul medic specialist oncolog care profesa la Spitalul Județean de Urgență Vaslui și-a dat demisia din motive personale, ea preferând, se pare, să profeseze la o clinică privată din alt județ. În aceste condiții, secția de oncologie a celei mai mari unități spitalicești din județ a fost închisă iar personalul medical și auxiliar a fost redistribuit la alte secții. În județul Vaslui, sunt înscriși în programul național de oncologie circa șapte mii de bolnavi, din care trei mii sunt arondați la Vaslui, restul la Bârlad. După demisia doctoriței Pârău, la Vaslui mai este un singur medic oncolog care poate prescrie rețete pentru citostatice, medic care, bolnav fiind, lucrează cu jumătate de normă la Ambulatoriul de pe lângă SJU. Asta în condițiile în care, zilnic, se prezintă circa 100 de bolnavi de cancer pentru a-și ridica rețetele gratuite. Cât despre supraveghere medicală în cazul în care este nevoie de chimioterapie sau de investigații medicale pentru noi persoane suspecte de cancer, nici nu poate fi vorba, în ciuda faptului că Spitalul Județean de Urgență Vaslui are atât aparatură de specialitate, cât și stoc de citostatice și alte medicamente folosite la tratamentul diverselor forme de cancer.

Vezi articolul complet pe Est News.

Comenteaza si tu acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here